Citesc – Urzeala tronurilor (game of thornes)

index

Primul roman al seriei Cantec de gheata si foc.

Asa cum ii spune si numele, romanul prezinta intrigile ce duc la povestea atat de incalcita scrisa de Martin. Fara a face spoilere introducerea ideii „cantecului” este prezentarea familiilor centrale ale povestii.

Unul din lucrurile care mi s-au parut exceptionale este ca aveam impresia ca lumea era de marimea Westeros-ului [unde se desfasoara cam 90% din actiunea primului roman] iar de-alungul timpului si a mai multor romane descoperirea, ca George R.R. Martin a gandit de fapt o intreaga lume, extrem de complexa, este un deliciu literar.

Fiind primul roman, arunca si prima lumina asupra celor mai importante familii de personaje din serie, astfel cititorul cunoaste:

Familia Stark de Winterfell. Lorzii nordului sunt punctul central al povestii, mai precis dezbinarea lor care in aparenta este inofensiva. Lordul Eddard Stark este invitat sa se aluture familiei regale in calitate de Mana a regelui. Plecarea alaturi de cele doua fiice Sansa si Arya este curand precedata de plecarea fiului bastard Jon Snow in directia opusa. La Winterfell Lady Catelyn sotia lordului ramane alaturi de cei trei fii legitimi, Robb, Bran si Rickon mezinul. Daca pana aici nu e nimic deosebit, cateva evenimente marcheaza inceputul unei intrigi extrem de complexe, intriga ce o va rupe si pe mama de restul familiei.

Tot in primele pagini ale romanului, cititorul face cunostinta cu familia Baratheon, insusi regele Robert, conducatorul celor 7 regate si prietenul familiei Stark. El este si cel care ii cere personal lui Eddard sa i se alature ca sfetinc in calitate de Mana a regelui. Ca personaj nu mi s-a parut foarte complex, insa undeva pe parcurs cititorul va incerca cateva sentimente de iubire-ura fata de el.

Complexa familie Lannister este o a doua cheie a aventurilor. Reprezentata in prima instanta de gemenii Cersei si Jaime, Cersei fiind regina Westeros-ului in calitate de sotie a lui Robert si Jaime fiind capitanul Garzii Regale, cei doi aduc in poveste si doza de mister ce pluteste necontenit de-alungul seriei. Daca lucrurile sunt prezentate destul de transant cu privire la ei, autorul a reusit sa atraga prin complexitatea gandirii si a sentimentelor pe care gemenii le incearca. Nu dor in primul roman ci in majoritatea seriei.

Este amintit de cateva ori si lordul Lannister, insa nu ca o figura centrala, cel putin nu in primul volum.

O figura centrala este Tyrion Lannister, fratele nedorit al gemenilor. In sine este un personaj foarte intrigant, pe care cel mai bine il descoperiti singuri. Atat va spun ca e genul acela, care face lucruri surprinztoare cand te astepti mai putin.

Primul roman va aduce si cateva personaje cheie ale seriei, insa fara a exploata inutil (se vor descoprii lucruri mai interesante pe parcurs) toate familiile prezente in serie. O mai amintesc doar pe micuta si aparent inocenta Daenerys, o fetiscana de 12 ani (daca retin corect) care isi va pune cu sigurnta amprenta asupra cititorilor.

Spor la citit…

Cheers,

Issel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s